Je hoeft je niet te schikken aan de rol die de buitenwereld je geeft

Katrien Deman - 25 aug

Vanaf we weten onszelf te verwijderen van wie ons verteld is te horen zijn, kunnen we de zoektocht naar onze authentieke zelf beginnen. Op die manier kunnen we starten met leven in eerlijkheid, in moed en in waarheid. Dan kun jij jezelf afvragen: wie ben ik zonder het rollenspel en de identiteit van vrouw, partner, zus, moeder, dochter, …

Een doorgedreven honger naar acceptatie

Het zijn patronen die we niet zomaar opmerken of al snel uit ons hoofd zetten als ‘zo is het nu eenmaal’. We stillen die honger met de zoektocht naar liefde en acceptatie. Zo hongerig dat we in een bijna hallucinante toestand streven naar aandacht en goedkeuring van de buitenwereld, en dit najagen tegen elke prijs.

We jagen op goedkeuring van de buitenwereld, ongeacht de kost of prijs.

We geloven stellig dat deze jacht ons van goede relatie naar betere relatie zal brengen en ons overwinningen zal bezorgen die we in ‘normale’ toestand nooit zouden kunnen claimen.

Neem de touwtjes terug zelf in handen

De touwtjes geven we op die manier af aan de prestatiegerichte poppenspeler die ons van situatie naar situatie brengt. De mogelijkheid om zelf constructief te gaan deelnemen aan ons eigen leven valt helemaal weg en we worden externe deelnemers van onze eigen ervaringen.

Zo blijven we vastlopen, hunkerend naar de goedkeuring van onze omgeving. De innerlijke kracht vloeit zomaar weg en we kunnen ze niet controleren.