De Kracht van Hoogsensitiviteit: Van Worsteling tot Zelfinzicht

04 nov

Van Last naar Kracht: Mijn Reis met Hoogsensitiviteit

Er was een tijd dat het woord "hoogsensitiviteit" voor mij aanvoelde als een verwarrende wirwar van opinies en oordelen. Ik hoorde mensen erover praten alsof het een soort modetrend was, maar ik wist diep vanbinnen dat het voor mij meer betekende. Het voelde alsof iedereen om me heen in een race was en ik was degene die altijd achterliep. 

Maar wat betekent het nu écht om hoogsensitief te zijn? Voor velen is het een grijs gebied, verwarrend en overspoeld met informatie. Maar hier wil ik wat duidelijkheid scheppen. Ik wil jullie meenemen op een reis door mijn eigen ervaringen, van worsteling naar zelfinzicht.

Misvattingen en Realiteit

Lange tijd worstelde ik met de gedachte dat er iets "mis" met me was. "Ben ik te gevoelig?", vroeg ik me vaak af. De impact van hoogsensitiviteit op mijn dagelijkse leven was enorm. Van het intense besef van mijn eigen emoties tot het gemakkelijk opvangen van de stemmingen van anderen; het was alsof ik in een constante staat van emotionele alertheid leefde.

Ik kwam tot het besef dat ik méér tijd nodig had dan wat als 'normaal' werd beschouwd—en dat is oké.

Het Is Geen One-Size-Fits-All

Ik begon te experimenteren met verschillende strategieën en technieken om met mijn hoogsensitiviteit om te gaan. Snel realiseerde ik me dat wat voor de ene persoon werkt, niet noodzakelijkerwijs voor de andere werkt. We zijn allemaal uniek, en daarom is het cruciaal om te ontdekken wat specifiek voor jou werkt.

Terwijl sommigen van ons de rust en stilte opzoeken om onze batterijen op te laden, vinden anderen juist heil in het gezelschap van dierbaren of een ontspannende sportactiviteit. En het meest bevrijdende van alles is dat er geen 'juiste' manier is om hooggevoelig te zijn. Wat voor de één werkt, hoeft niet per se voor de ander te werken.

Een van de uitdagingen maar ook kansen van hoogsensitiviteit is het hoge niveau van emotioneel bewustzijn. Gevoelens van boosheid, frustratie, verdriet, twijfel of angst kunnen ons overweldigen, maar ook diepgaande inzichten en empathie bieden.

We leven in een samenleving die vaak weinig geduld heeft voor 'anders zijn.' Maar de vraag is, conformeer je aan wat de maatschappij van je verwacht, of kies je voor je eigen behoeften en welzijn?

Rechtvaardigheid als Leidraad

Wat mij persoonlijk het meest raakt, is onrechtvaardigheid. Het kan me volledig van mijn stuk brengen, zelfs als het iets is waar ik geen directe betrokkenheid bij heb. Maar het maakt me ook gedreven om een verschil te maken.

 Hoogsensitiviteit is niet slechts een label; het is een unieke lens waardoor we de wereld ervaren. En het is aan ons om uit te vinden hoe we die lens kunnen gebruiken om niet alleen te overleven maar ook te floreren.

5 Tips om Beter Om te Gaan met Hooggevoeligheid

1. Wees Bewust van je Drang om te 'Repareren'

Als HSP heb je vaak de neiging om niet alleen een luisterend oor te bieden, maar ook direct oplossingen aan te dragen. Besef dat deze drang om alles 'perfect' te maken niet altijd gewaardeerd wordt. Soms willen mensen gewoon gehoord worden zonder dat hun problemen onmiddellijk 'opgelost' worden.

👉 Tip: Probeer de volgende keer eerst te vragen of de ander openstaat voor advies voordat je met oplossingen komt.

2. Stop met Piekeren

Vooral introverte HSP's kunnen blijven hangen in zorgen en piekergedachten na een intens gesprek.

👉 Tip: Leer los te laten door mindfulness-oefeningen of spreek met iemand anders over je gevoelens om wat afstand te creëren.

3. Accepteer Imperfectie

Begrijp dat niet alles en iedereen, inclusief jijzelf, perfect hoeft te zijn. Het accepteren van imperfectie kan je veel tijd en energie besparen.

👉 Tip: Elke keer als je merkt dat je naar perfectie streeft, herinner jezelf eraan dat 'goed' ook 'goed genoeg' is.

4. Beheers je Reacties

Hoogsensitieve personen kunnen bij afwijzing agressief of defensief reageren omdat ze diep gekwetst zijn.

👉 Tip: Leer je emoties te herkennen en neem een pauze voordat je reageert. Ademhalingsoefeningen kunnen ook helpen om je reactie te temperen.

5. Wees Realistisch in je Verwachtingen

Als HSP denk je misschien dat iedereen de wereld net zo intens ervaart als jij. Dit kan leiden tot onrealistische verlangens en verwachtingspatronen in relaties.

👉 Tip: Communiceer je behoeften en verwachtingen duidelijk, en sta open voor het feit dat anderen anders kunnen zijn.

Door je bewust te worden van deze aspecten, kun je een evenwichtiger en gelukkiger leven leiden als hoogsensitief persoon. Het is een reis van zelfontdekking en acceptatie, en hopelijk maken deze tips die reis een beetje makkelijker voor je.